Lezing 25 oktober 2016

Hans Gootjes vertelt over ‘Als rennen geen zin meer heeft’

Het gaat over zijn dochter Saskia Gootjes, die in 2011 op 16-jarige leeftijd overleed aan lymfeklierkanker.

‘Haar herinnering levend houden’ is voor Hans Gootjes en echtgenote Marja een nieuw en inspirerend levensdoel geworden: „Het schrijven van gedichten, het delen van foto’s, het deelnemen aan Alpe d’Huzes met de 18 kanjers van Team Saskia zijn voorbeelden van de manier waarop de herinnering aan Saskia in woord, beeld en gevoel beklijft.”
Het leidde drie jaar geleden tot het idee voor het schrijven van een boek: „Niet om het verdriet van me af te schrijven of om iets af te sluiten, maar juist om naar me toe te schrijven. Dit boek biedt mij de gelegenheid om op een waardevolle manier haar herinnering tot in lengte van jaren levend te houden.”

Eén exemplaar

Aanvankelijk was het niet de opzet om het boek te publiceren: „Het was primair mijn bedoeling om één exemplaar te maken. Gedurende het proces is die doelstelling enigszins verlaten, omdat duidelijk werd dat er vanuit diverse invalshoeken belangstelling was voor hetgeen Saskia en wij hadden meegemaakt.”
Hans Gootjes spreekt over drie invalshoeken: de mensen die Saskia gekend hebben, geïnteresseerden in de behandeling van kanker en de effecten van de stamceltransplantatie en lotgenoten die in hun omgeving een kind of familielid hebben verloren.
„Voor degenen die haar goed gekend hebben is het misschien een feest der herkenning, alhoewel de plotselinge diagnose met uiteindelijk de fatale afloop ook weer de nodige verdrietige emoties zullen oproepen. Voor lotgenoten geeft het woorden van troost of inspiratie.”

De keerzijde van het leven

“Overall geeft ‘Als rennen geen zin meer heeft’ inzicht in zowel de glans als de keerzijde van het leven”, aldus Gootjes, die behalve het verhaal van Saskia ook talloze gedichten, kadertjes en anekdotes heeft geschreven: „Het is ook een beetje een bladerboek.” Eén van die gedichtjes las hij voor tijdens de presentatie:
Nooit meer went nooit
Een hard gelag
Wat missen we Saskia iedere dag
Maar de unieke herinnering leeft voort
En het gevoel dat ze er nog zo bij hoort
Is een stimulans voor ieders prestatie
De Saskia-factor als bron van inspiratie

Marco Borsato

Hans Gootjes vertelde op aangrijpende wijze hoe hij aan de titel ‘Als rennen geen zin meer heeft’ is gekomen. Saskia kon niet praten („ze was nog net geen kasplantje”) en wees op twee A4’tjes de letters MB aan, de initialen van Marco Borsato.
Vervolgens luisterden ze samen naar het toepasselijke lied ‘Als rennen geen zin meer heeft’.
Het boek kreeg als ondertitel: „Een aangrijpend en inspirerend verhaal over optimisme, veerkracht en liefde.” Hans Gootjes sloot zijn presentatie af met een boodschap: „Geniet van iedere dag, van de kracht van het nu! Koester wat je hebt, want het kan van het ene op het andere moment afgelopen zijn …”

Website: https://www.sportsmedia.nl/als-rennen-geen-zin-meer-heeft.html