Lezing 8 maart 2016

Ander Nieuws – Wat het journaal niet uitzond


Janneke Monshouwer praat over haar boek “Ander Nieuws – Wat het journaal niet uitzond”. Janneke Monshouwer begon met schrijven als een zoektocht naar wat zij in haar hele leven miste aan juiste informatie via de reguliere media.

Lees hieronder een gedeelte van een interview van Irma Schiffers met Janneke Monshouwer over haar boeken.

We kennen de anti-Poetin propaganda die zeer ergerlijk is. Ik neem aan dat je het – gelukkig uitgelekte – ‘onverkwikkelijke verhaal’ hebt meegekregen dat Poetin de BBC verslaggever John Sweeney genegeerd zou hebben terwijl laatstgenoemde hem vragen stelde. Dat heeft het NOS-journaal bewust zo ‘verknipt’. Een slap excuus van Marcel Gelauf ‘dat het niet zo handig was’ kon niet meer verhinderen dat op grotere schaal bekend werd dat de propaganda-molen op volle toeren draait. Als ik jouw boek zo lees is dit geen incident. Kun je een soortgelijk concreet voorbeeld geven van het bewust ‘verknippen’ van nieuwsfeiten of video’s wat je nog levend voor de geest staat?

In mijn tijd waren buitenlandse nieuwsitems al “ruw voorgemonteerd” en kwamen ze via de sluis van Westerse grote nieuwsmedia en de Eurovisie het Journaal binnen. Nu komen nieuwsitems ook via satellieten, “the cloud”, het internet en andere kanalen binnen en wordt het, getuige het Poetin-item, aangepast en zelfs nog op een klunzige manier ook. Goed dat dit bekend is geworden! Het zet een mens wel aan het denken, mijn vraag is nu: is het Nederlandse nieuws nog “gekleurder” dan in de rest van Europa?

Janneke: Die vraag kan ik uiteraard ook niet voor je beantwoorden, maar gezien de berichtgeving in Nederland doet mij dat het ernstigste vermoeden … Je hoort vaak: Nederland wil in vele gevallen het ‘braafste jongetje van de klas’ zijn, als ‘schoothondje’ van de VS. Zou dat er niet mee te maken kunnen hebben?

Ik beschrijf dat in mijn boek. Het is te zien aan foto’s van Nederlandse bewindslieden op bezoek in de VS. Ik heb dat vooral in de Balkenende-periode extra goed gevoeld en nu voel ik het weer als Rutte ons pusht om het groothandelsverdrag met de VS snel te tekenen: TTIP en CETA. Nederland als schoothondje van de VS is natuurlijk al zo lang als ik leef. Om uit te zoeken precies hoe en wat, en dat boven tafel te krijgen, schrijf ik mijn boeken.

Het hele interview staat hier.

Janneke Monshouwer werkte zo’n dertig jaar bij de Nederlandse Televisie. Ze begon in 1965 als jonge productie-medewerkster bij het NOS Journaal. Dat was nog in de pionierstijd van de TV en alles ging toen nog op film. Na drie jaar ‘nieuws’ stapte ze over naar de omroepen en bekwaamde ze zich in het maken van documentaire films, Tv-programma’s, reportages, presentaties en massacommunicatie. De praktijk was een uitgelezen opleiding om alle kneepjes van het vak te leren. Samen met haar ex-partner runde ze acht jaar een filmbedrijf. In die periode maakte ze ook deel uit van een filmploeg waarmee ze door het land trok en ook in veel landen in Afrika.

Ook werkte ze aan een film met (toen) prinses Beatrix. Na een scheiding werkte ze weer solo als programma- en documentairemaakster. En als het Journaal haar nodig had, werkte ze daar als invalster. Hierdoor bleef de band met het nieuws. In al die TV-jaren werkte ze met: overheid, politici, RVD, koningshuis, Defensie, banken, bedrijfsleven, vakbonden, universiteiten, kerken, alle lagen van de maatschappij.

Naast haar TV-werk stond ze voor dag en dauw op en verdiepte zich in onderwerpen waar ze warm voor liep: kinderbescherming, opvoedkunde, inspirerend onderwijs, kunst in de opvoeding, homeopathische en ‘alternatieve’ geneeskunde, psychiatrie (Jung) en spirituele ontwikkelingspsychologie, gezond en leefbaar bouwen (organische architectuur en cradle to cradle), biologische landbouw / veeteelt & voeding, nieuwe vormen van energie, geld / bankwezen, enz. enz. Het gaat om transitie naar leven in harmonie met de natuur en het universum.

Janneke: “Toen ik besefte dat de toestand in Afrika na dertig jaar er nog veel slechter was dan toen ik daar fondsenwervings-films maakte, voelde ik me ontzettend boos worden. De gedachte kwam bij me op: dat kan niet alleen aan hebberige dictators liggen, daar moet iets achter zitten.

Boek Janneke Monshouwer Toen ging ik op zoek. En ik kwam van het een op het ander. Ik stuitte op vragen: waarom groeit de armoede wereldwijd? Waarom worden goede initiatieven, zoals alternatieve energie en vredesinitiatieven, gesaboteerd? Als journalist moet ik natuurlijk met feiten en bronnen komen. Om structuur aan te brengen speurde ik chronologisch nieuwsgebeurtenissen na die me diep geraakt hebben, en zo begon ik aan mijn boeken. Deel 1 is klaar. Deel 2 is bijna klaar (hopelijk voor 8 april). Van deel 3 is de tekst grotendeels klaar. In mijn zoektocht ging ik mijn eigen weg.

Ik onderzocht de impact en de gevolgen van ons verleden: van de Nederlandse compagnieën (VOC en WIC), slavenhandel, koloniën, Shell, aardbevingen in Groningen, de invloed van de VS en de CIA op de westerse journalistiek, ook op de vorming van Europa, de rol van de NAVO (als bijv. in Georgië en Oekraïne), de rol van Rockefeller, Rothschild, Bush & vrienden, de duistere Skull & Bones, Safari club en BCCI-bank, pedofilie, drugs- / wapen- / sekshandel, Nederlandse grote pensioenfondsen ondergebracht bij de Carlyle Group, de rol van Saoedi Arabië en ook: de rol van Prins Bernhard. Ook belicht ik de rol van veel sleutelfiguren die allemaal invloed hadden / hebben op ons leven, zoals Winston Churchill en Henry Kissinger en veel meer …”

Websites: www.andernieuws.eu en www.andernieuws.eu

Gerelateerd

Mediawet zal stranden in Eerste Kamer