Lezing 8 december 2015

Peru en de Kosmologie van de drie werelden

Jan Peter de Jong Jan Peter de Jong, woonachtig in Dronten, studeerde landbouw en milieukunde in Wageningen. Jan Peter maakte al kennis met de oude bouwwerken tijdens zijn stage in Peru. Later, toen hij in Cusco, de oude Inca hoofdstad, woonde, raakte hij geïnteresseerd in de geschiedenis en de theorieën over het ontstaan van de indrukwekkende bouwwerken in Cusco en omgeving, zoals bijvoorbeeld het wereldwonder Machu Picchu.

Op basis van de theorie van de Peruaan Alfredo Gamarra komt hij met een theorie dat de gebouwen mogelijk veel ouder zijn dan wordt verteld en geschreven. De vormverschillen van de drie bouwstijlen in Sacsayhuaman, Machu Picchu, de Heilige Vallei van de Inca’s en meerdere ruïnes in de buurt van Cusco (Peru) lijken te duiden op drie verschillende perioden/beschavingen waar de mensheid doorheen is gegaan. En wat zijn de gelijkenissen met het verdwijnen van oude culturen zoals Atlantis, en het mysterie van de grote gelijkenissen die er bestaan met andere plaatsen op de wereld, zoals Egypte, Stonehenge, Japan (Yonaguni) en de Paaseilanden?

Volgens Alfredo Gamarra was een verandering van de zwaartekracht op de aarde de reden dat er zulke verschillen zijn te zien in de bouwstijlen. In het verleden toen de zwaartekracht minder was, was het daarom mogelijk op een grotere schaal te bouwen en het zou ook kunnen verklaren dat de stenen makkelijker vervormbaar waren. Jan Peter heeft dit verder onderzocht en kwam erachter dat dit idee helemaal niet zo gek is als het klinkt; er kan veel mee worden verklaard, bijvoorbeeld ook in relatie tot het uitsterven van de dinosauriërs en andere grote dieren en planten; het bestaan van Goden en reuzen met bovennatuurlijke krachten; patronen die terugkeren in mythen en legendes van alle culturen en ook in de oude mysteries van de bijbel. Een reis door tijden en werelden met mooi beeldmateriaal. Een bijzondere avond met een echte Drontenaar, Jan Peter de Jong, als spreker.

Websites: www.ancient-mysteries-explained.com en janpeterdejong.weebly.com.