Lezing 10 februari 2015

Van gesloten piramide naar open cirkel

Peter Toonen vertelt al jaren dat de oude Maya’s de huidige tijd al meer dan duizend jaar geleden konden waarnemen (voorspellen), een tijd waarin alles steeds sneller en materialistischer lijkt te gaan.

Volgens hem laten de Maya’s ons zien dat achter de huidige geld-, energie- en milieucrisis zich juist nieuwe kansen kunnen openbaren.

Het belangrijkste wat de Maya’s ons kunnen leren is dat tijd niet slechts lineair voort gaat, maar zich voordoet in cycli. Zo hebben we duizenden jaren geleefd in het houvast van een gesloten piramidestructuur met hoge heren aan de top. We kunnen nu naar een open cirkel van gelijkheid en transparantie. Van top-down naar bottom-up: collectieve organisaties waarin geluisterd wordt naar intuïtie en gehandeld wordt vanuit het hart. Hoe zou dat er uitzien? Of hoe verslaafd zijn we aan oude patronen, bijvoorbeeld aan rationele verklaringen voor wat ‘waar’ is, of aan een groep die je steunt, maar waarbinnen jij niet jezelf kunt zijn? Hoe verslaafd zijn we aan de illusie die ons wordt aangereikt door ‘hen’ die onze (social) media beheersen, en wie zijn ‘zij’?
Mensen zijn geen slaven van welke goden dan ook; mensen zijn zelf de goden die zichzelf en hun eigen wereld hebben geschapen en scheppen.

Peter Toonen Peter Toonen (1958), coach, inspirator, verteller en schrijver van acht boeken en vele artikelen vooral over de Maya-kalenders, wil het onzichtbare zichtbaar maken in en om ons heen. Al meer dan twintig jaar verschijnen over en van hem regelmatig publicaties en columns in diverse tijdschriften (o.a. Libelle, Elegance, de Telegraaf, de Volkskrant, Onkruid, Ode, Spiegelbeeld, ParaVisie) over deze en andere onderwerpen. Hij geeft leiding en geeft les aan de opleiding Energetisch Coach in Baarn en Utrecht.

In 2003 won hij de Frontier Award voor zijn grensverleggende werk op het gebied van wetenschap en spiritualiteit. Via landelijke radio en tv werd hij bekend als ‘2012-deskundige’. Zijn motto is “Hou het simpel”. Maar ook: De enige werkelijke groei is die van bewustzijn. Peters websites: www.natuurlijketijd.nl en www.mayatijd.nl. Hij is tevens ambassadeur van een geheel nieuwe bank van, voor en door alle mensen: De Blije Bank (DBB): deblijeb.nl.