Lezing 14 oktober 2014

De bevrijding van vergeving

Willem Glaudemans - Het wonder van vergeving Vergeving gaat over jou en niet over de ander, al lijkt het zo dat je ‘de ander moet vergeven’ en ‘de relatie moet herstellen’. Maar als je erop wacht tot de ander eerst excuses aanbiedt, spijt betuigt of zijn houding verandert, dan kun je meestal lang wachten.

Vergeven is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt. Het is een innerlijk schoonmaakproces dat je doet uit liefde voor jezelf. Je kunt jezelf bevrijden van je wrok, haat, wraak, slachtofferschap, beschuldiging en schuld. Daarbij kun je gevoelens als pijn, verdriet en woede tegenkomen.

De vraag die je jezelf kunt stellen is: wil ik nog langer rond blijven lopen met mijn pijn, verdriet en woede? Wil ik nog langer de gevangene zijn van mijn wraak en haat? Wil ik mijn lichaam blijven verzieken met mijn grieven en wrok? Wanneer je op een van deze vragen ‘nee’ zegt, zeg je ‘ja’ tegen vergeving.

In deze voordracht zal Willem Glaudemans zijn actuele vergevingsmodel laten zien en ervaren. Het is geïnspireerd op het gedachtegoed van Een cursus in wonderen. We gaan ook oefenen met een aantal aspecten van vergeving.

Willem Glaudemans (1954) was werkzaam als vertaler o.a. van De Nag Hammadi-geschriften en Een cursus in wonderen. Hij geeft regelmatig lezingen, cursussen, workshops en trainingen over vergeving, de Cursus, levensmissie en levensschouw, en de overgangstijd waarin wij leven. Van zijn hand verschenen: Het nachtblauwe boek (sprookjes), Kortstondig bestendig en Van Zelf sprekend heden (gedichten) en Het wonder van vergeving (een werkboek), en Boek van het Eeuwige leven. Recent is verschenen Boek van Vergeving en Boek van de Levensmissie, alsook Reis van de Ziel. Hij is de bedenker van Het Talentenspel, en Jong Talent, wat (jonge) mensen helpt om hun levensmissie te ontdekken (zie voor alle activiteiten zijn web-site www.willemglaudemans.nl).