Lezing 11 maart 2014

De Dakboerin

Dakboerin ontwerpt groentetuinen op daken in met name stedelijke gebieden. Ze legt ze vervolgens aan en onderhoudt ze, indien gewenst. De oogst wordt direct gegeten in de bedrijfskantine, restaurant, schoolmensa of thuis onder eigen dak. Van dak naar bord! Een daktuinderij heeft alle voordelen van een regulier groendak: isolatie, regenwaterafvang, leefruimte voor insecten en vogels, maar daarbij ook gezonde eetbare (lekkere!) producten.

Dakboerin maakt gebruik van biologisch zaad en plantgoed, bessenstruiken en fruitbomen. Ze worden geplant in lichtgewicht natuurlijk substraat. Voor de berekening van dakconstructie, de aanleg van de ondergrond, het aanvragen van vergunningen en subsidies, de ontwerpen van schuur, bijenkast of mobiel kippenhok, werkt Dakboerin samen met andere deskundigen.

Dakboerin is opgericht op 1 januari 2011 door Annelies Kuiper. Al langer is zij geïnteresseerd in duurzaam leven en biologisch eten. Na een artikel in de Groene Amsterdammer in de zomer van 2010 waarin onder andere de voedselkilometers als probleem werden gezien om aan de vraag naar biologische producten te kunnen voldoen, kwam Kuiper op het idee om zich te verdiepen in stadslandbouw. Grond is schaars in de stedelijke gebieden, maar daken … die zijn er genoeg.

Website:
http://www.dakboerin.nl